17. oktober 2012

Lille ny.. chok.

Måske nogen af jer husker, da jeg i sommer berettede om vores to nye beboere her.
 De to små søde uld-totter i er i mellemtiden gået hen og blevet to store søde uldtotter.
 Og sørme om der ikke er kommet endnu en tot (uden uld..faktisk ganske skaldet indtil igår) til.. 
Det var noget af et chok, for vi havde jo købt to hun-kaniner.. Og hvordan kan det så lige gå til at der dukker sådan en lille tot op? 
Hmm, måske mine "bekymringer", som jeg også luftede, da vi lige havde fået dem, i virkeligheden var ret så velbegrundede. Men jeg valgte i hvert fald at ignorer mine tanker og stole på, at dem som er vandt til at sælge kaniner, kan skældne en han fra en hun..

Vi opdagede det ved at lillepigen herhjemme kom ind og fortalte "Moar, jeg tror kaninen er ved at spise et dødt dyr!". Mig ud og se, og det var i hvert fald et dyr som den ene kanin lå i løbegården og slikkede på -og død var den også. Troede i første omgang det var en mus, men lidt efter fik jeg øje på endnu en død lille krop og så faldt 10-øren, at det måtte være kaninunger (der var ligsom heller ikke nogen lang hale).. 
Hvad gør en klog så? Jeg kender intet til nyfødte kaninunger, og jeg havde mindst lige så mange spørgsmål, som de fire børn jeg var omgivet af (ja, vi havde gæster) havde. Hvem er moderen? Hvad gør vi nu? Ligger der mon flere rundt omkring? I første omgang fik vi fjernet de to døde unger. Børnene var vildt interesseret, så de blev lagt på række på bordet, så de rigtig kunne få lov at studere dem (måske lidt ulækkert i nogens øjne, men jeg tror nu, det var meget godt at børnene fik lov at udforske dem og indse hvad der i grunden var sket). 
Da jeg åbnede ind til den lukkede del af buret, kunne jeg se, at der var et væld af hår (reden) og derimellem lå to unger mere, endnu en død og en levende. Den døde blev straks fjernet og den levende puttet godt ned i reden igen. Vi fik efterhånden fundet frem til faderen og sat ham i et bur for sig (som venneparret heldigvis havde stående, og kørte hjem og hentede), og så blev der søgt og læst på internettet i stor stil. 

Nu er den lille tot 5 dage gammel og ser ud som på billedet herover, og jeg må indrømme at jeg er ved at blive ret så blød overfor den lille "fyr". Jeg prøver virkelig at lade den være, men må to gange om dagen lige ud og tjekke om den er ok. Vejret er efterhånden ret så koldt, så synes den må have det lidt hårdt i reden. Men den har klaret det indtil nu. Farmand-putte som er den grå langhårede bliver kastereret, så kaninerne forhåbentlig kan gå sammen igen, og så håber jeg virkelig den lille tot er en hun, så hun kan blive sammen med de to andre kaniner. Nogen der har erfaring med den slags?
Mor-pusser har det til syneladende fint, men er ski ikke den mest omsorgsfulde (i mine øjne). Sidder i løbegården hele dagen og går kun engang imellem ind og giver ungen noget mælk. Men har læst mig frem til, at det vist er meget normalt.. 

19 kommentarer:

 1. Jeg har engang prøvet det samme da jeg var lille. Jeg fik et hun marsvin af en klassekammerat, som skulle bo "alene" hjemme hos mig - altså kun ét marsvin. Men så en dag lå der pludselig 2 (heldigvis levende) unger i buret hos hende !? Og vi måtte nå til den konklusion, at med mindre det var Helligånden der havde været på spil, så var det nok det stakkels marsvins egen far. En meget tragikomisk historie, som var svært for min mor at give en passende forklaring på til os børn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi hi, tak fordi du delte din historie. Jeg har efterhånden hørt om ret så mange der er kommet ud for noget der minder om "vores historier". Sikke noget rod!

   Slet
 2. Nu har min søster været kaninavler i stor stil (dværgvæddere, løvehoveder og hermeliner)... Der kan godt blive problemer med en hun-kanin der har prøvet at få unger...
  De kan godt blive lidt småskøre når de bliver skruk (grundet at de ofte går i falsk drægtighed når de først HAR prøvet at have unger)(småskøre som i meget arrige, bide ud efter folk - Eller bare bygge rede, tro den har unger og den slags).
  Der ud over - så skal kaniner faktisk helst gå alene... De bor i store kolonier i naturen, men i deres egne huller, hvor de faktisk ikke vil have besøg af de andre kaniner. De mødes helst udenfor... Så det er bedre at have dem gående hver for sig og så sparer pengene på at få hannen kastreret (og mere naturligt for kaninerne, det gør dem også mindre stressede).

  Der kan også være problemer med at kastrere en han når den først har fået lov til at være "han".

  Men som min søster siger, så kan det da også sagtens gå fint - Kaniner er jo lige så individuelle som alle andre dyr...
  Men det kan være noget at tænke over :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

   Slet
 3. 1000 tak for dit svar. Jeg synes virkelig det er svært at hitte rede i den her situation, og der melder sig efterhånden rigtig mange spørgsmål, som der ikke er noget entydigt svar på.. hmm what to do?

  SvarSlet
 4. Hej Barbara

  Sikke en omgang, men sød ser den nu ud :o)

  Kig forbi her til en god overraskelse:
  http://mormedmegetmere.blogspot.dk/2012/10/and-winner-is.html

  God dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ik, det er den virkelig også!
   Lyder meget spændende, jeg må straks klikke videre :0)

   Slet
 5. Tillykke med den lille ny.

  Jeg er enig med Karens søster. Kaniner er ikke sociale på samme måde som f.eks marsvin er. Kaniner skal bo alene. Så selvom ungen er en hun, så skal den også have sit eget bur og har ikke godt af at bo sammen med dens mor. Kaniner kan blive virkelig skadet hvis de kommer op og slås. Nu ved jeg ikke hvor stor jeres bur og løbegård er, men det skal være meget stort for at de evt vil trives sammen.

  Derudover så vil jeg anbefale dig helt at lade ungen være. Du risikerer at stresse moderen ved at kigge til den, så hun enten æder ungen eller dropper at fodre den. Og det er helt normalt at hun lader den være om dagen og kun fodre den en eller to gange om natten. Jo oftere hun går ind til den, jo større risiko er der jo for at et evt rovdyr finder ungen (selvom hun ikke er vild så tænker hun sådan). :-)

  SvarSlet
 6. Wasir atau sering disebut ambeien (dalam bahasa inggris atau latinn disebut Hemorrhoid dan dalam bahasa kedokteran disebut Piles) adalah penyakit atau gangguan pada anus dimana Sphinchter Ani atau bibir anus, mengalami pembengkakan yang kadang-kadang disertai pendarahan

  SvarSlet
 7. obat ambeien wasirr herbal manjur dari De Nature yang paling manjur untuk mengobati wasir atau ambeien

  SvarSlet